Ανακαλύψτε 14 μαγευτικούς προορισμούς σε απόσταση 30-45 λεπτών από το Εμπόριο και ζήστε την απόλυτη περιπέτεια σε απόσταση… αναπνοής!

Eμπόριο- Κοζάνη

Με βάση το Εμπόριο ξεκινάμε και πάμε προς Κοζάνη. Σε απόσταση περίπου 30 λεπτών βρισκόμαστε ήδη στο κέντρο της πόλης. Η «βόλτα», που γίνεται χειμώνα-καλοκαίρι στον κεντρικό πεζόδρομο που αρχίζει από το καμπαναριό, αποτελεί και το σήμα κατατεθέν της. Εδώ, θα βρείτε μια βιβλιοθήκη που συναγωνίζεται την Εθνική Βιβλιοθήκη σε «θησαυρούς», πανέμορφα χωριά με ανθισμένους κήπους και ένα μικρό «Grand Canyon», τα λεγόμενα Μπουχάρια. Μια εκδρομή στα ιστορικά Σέρβια, ένας περίπατος στη λίμνη Πολυφύτου και μια ξενάγηση στον αρχοντικό Βελβεντό είναι μόνο ελάχιστοι λόγοι για τους οποίους θα λατρέψετε την Κοζάνη.

Εμπόριο- Καστοριά

Με βάση το Εμπόριο ξεκινάμε και πάμε προς Καστοριά, μια από τις ομορφότερες ελληνικές πόλεις. H παραμυθένια λίμνη της και η ειδυλλιακή παραλίμνια διαδρομή που περνά κάτω από πλατάνια και βυζαντινούς ναούς, υπόσχεται να σας μαγέψει. Το γραφικό Ντολτσό με τα επιβλητικά αρχοντικά του, τα γύρω παραλίμνια χωριά όπως το Δισπηλιό και το Μαυροχώρι, τα παραδοσιακά τοξωτά γεφύρια, η άφθονη βυζαντινή αύρα αλλά και η συγκλονιστική θέα του Προφήτη Ηλία, θα σας δώσουν πολλές αφορμές για να επιστρέψετε ξανά.

Εμπόριο- Φλώρινα

Με βάση το Εμπόριο ξεκινάμε και πάμε προς Φλώρινα. Η πόλη έχει μια γοητεία που θα ανακαλύψετε αργά αργά. Aξίζει να περπατήσετε στις όχθες του μικρού ποταμού Σακουλέβα που διασχίζει την πόλη για να δείτε πολλά νεοκλασικά, μαζί με σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Στην περιοχή θα βρείτε όμορφα, γραφικά χωριά και οικισμούς που υπόσχονται να σας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές.

Εμπόριο- Νυμφαίο

Με βάση το Εμπόριο ξεκινάμε για μια βόλτα στο παραμυθένιο Nυμφαίο! Περικυκλωμένο από δάση οξιάς και καταπράσινη φύση αποτελεί ίσως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, όπως το παρουσιάζουν ξένοι ταξιδιωτικοί οδηγοί. Περπατήστε στα πέτρινα καλντερίμια του, μάθετε την ιστορία του και γνωρίστε από κοντά τις αρκούδες που φιλοξενούνται στο καταφύγιο του Αρκτούρου. Η αρχιτεκτονική διαμόρφωση του ίδιου του χωριού, το κάνει ιδανικό για ξεκούραστες βόλτες στα πεζοδρομημένα πλακόστρωτα που ενδείκνυνται για ρομαντικούς περιπάτους. Must εξίσου αποτελεί μια βόλτα στο χωριό Αετός που χρονολογείται εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια, αλλά και στις Αγραπιδιές προκειμένου να δείτε από κοντά τα καταφύγια λύκων που φιλοξενεί κι εδώ ο Αρκτούρος!

Εμπόριο- Γρεβενά

Με βάση στο Εμπόριο κατευθυνόμαστε προς Γρεβενά. Ανάμεσα στις μαγευτικές διαδρομές και τα καταπράσινα λιβάδια που θα συναντήσετε, την προσοχή σας σίγουρα θα τραβήξουν τα εντυπωσιακά πέτρινα γεφύρια που βρίσκονται διάσπαρτα στα χωριά του νομού. Είναι δεκαεφτά στον αριθμό και χτίστηκαν την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Το ομορφότερο, ίσως, γεφύρι της περιοχής είναι αυτό της Πορτίτσας, κοντά στο χωριό Σπήλαιο. Εξερευνήστε τα ορεινά γύρω χωριά των Γρεβενών και χαλαρώστε πλάι σε κρυστάλλινα ποτάμια!

Εμπόριο- Βάλια Κάλντα

Με βάση το Εμπόριο ξεκινάμε και πάμε προς την ειδυλλιακή Βάλια Κάλντα ή «Ζεστή Κοιλάδα», που αποτελεί το απόλυτο highlight του νομού. Ονομάστηκε έτσι γιατί εμφανίζει σημαντικές θερμοκρασιακές διακυμάνσεις στη διάρκεια του 24ώρου, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας και πολύ χαμηλές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Νιώστε τη μυστηριακή ατμόσφαιρα της κοιλάδας των… ονείρων, περιηγηθείτε στα γραφικά ύψη που θυμίζουν ελβετικές Άλπεις και κάντε ένα σύντομο νοητικό ταξίδι στο παρελθόν…

Εμπόριο- Λίμνη Βεγορίτιδα

 

Mε βάση το Εμπόριο ξεκινάμε και πάμε προς την απέραντη λίμνη Βεγορίτιδα. Η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και η Λίμνη Βεγορίτιδα είναι μια ταξιδιωτική πρόταση πέρα από τα συνηθισμένα. Συναρπάζει, συγκινεί, γοητεύει το σύγχρονο ταξιδιώτη. Ένας αρχαίος μύθος, μάλιστα, λέει πως η λίμνη Βεγορίτιδα δημιουργήθηκε από ένα πηγάδι που ξέχασε να κλείσει κάποτε ένα κορίτσι και πλημμύρισε ο κάμπος. Όπως και να ‘χει, αποτελεί σίγουρα προορισμό που θα πρέπει να τον ανακαλύψετε, αφού η ευρύτερη περιοχή είναι πραγματικά ένας κρυμμένος «θησαυρός».

Εμπόριο- Λίμνη Πετρών

 

Με βάση το Εμπόριο ξεκινάμε και πάμε προς τη Λίμνη Πετρών. Η λίμνη Πετρών βρίσκεται στα νότια του νομού Φλώρινας και είναι μία από τις τέσσερις λίμνες που απλώνονται στην υδρολογική λεκάνη της Εορδαίας, ανάμεσα στα όρη Βέρνο, Βόρας, Άσκιο και Βέρμιο. Χαλαρώστε και απολαύστε την πιο γοητευτική εικόνα αυτής της απόκοσμης λίμνης μέσα από την λυτρωτική ηρεμία που προσφέρει με φόντο τα κρυστάλλινα νερά και τους πυκνούς καλαμιώνες που την περιτριγυρίζουν. Θαυμάστε όσα απλόχερα σας προσφέρει η φύση και επιδοθείτε σε πολύωρο birdwatching (παρατήρηση πουλιών), προκειμένου να γεμίσετε μπαταρίες.

Εμπόριο- Λίμνη Χειμαδίτιδα

 

Με βάση το Εμπόριο ξεκινάμε και πάμε προς τη Λίμνη Χειμαδίτιδα. Μια λίμνη διαφορετική από τις άλλες, λόγω της γλυκιάς μελαγχολίας που εκπέμπει. Βρίσκεται στα νότια του νομού Φλώρινας κοντά στα σύνορα με τον νομό Κοζάνης, ενώ στο βάθος βρίσκεται η μικρότερη, Ζάζαρη. Όλες οι λίμνες επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ενός συστήματος τάφρων. Η μικρότερη στέλνει τα πλεονάζοντα νερά στη μεγαλύτερη. Κατά τα άλλα, η μία δεν θυμίζει την άλλη. Η περιοχή θεωρείται καταφύγιο άγριας ζωής. Συναντώνται θηλαστικά από τα οποία κάποια είναι απειλούμενα είδη, 7 είδη αμφιβίων, 141 είδη πτηνών, είδη ερπετών και ορισμένα σπάνια είδη ψαριών. Όσες φορές κι αν έρθετε εδώ, πάντα θα σας συναρπάζει αυτή η ιδιαίτερη ατμοσφαιρική αύρα του τοπίου…

Εμπόριο- Λίμνη Ζάζαρη

 

Με βάση το Εμπόριο ξεκινάμε και πάμε προς τη φωτογενή Λίμνη Ζάζαρη. Η επίσκεψη της λίμνης είναι δυνατή από το Λιμνοχώρι. Θεωρείται η μικρότερη λίμνη του νομού Φλώρινας και φιλοξενεί στα νερά της αρκετά σπάνια είδη πτηνών και ψαριών. Ο μύθος λέει, για μια κοπέλα που άφησε τις βρύσες του σπιτιού ανοιχτές με σκοπό να πνίξει την κακιά πεθερά της κι έτσι δημιουργήθηκε η Ζάζαρη. Χρυσοί καλαμιώνες, ξεχασμένες πλάβες δεμένες σε πασσάλους, ιστορίες για νεράιδες που ξελόγιασαν ανυποψίαστα παλικάρια θα σας ταξιδέψουν πολύ μακριά από την πραγματικότητα…

Εμπόριο- Βασιλίτσα

 

Με βάση το Εμπόριο ξεκινάμε και πάμε προς το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στα όρια του νομού Γρεβενών. Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ είναι σίγουρο πως θα βρουν «καταφύγιο» σε αυτό το hip χιονοδρομικό, μέσα σ΄ ένα ιδιαίτερα όμορφο φυσικό περιβάλλον. Οι συνολικά δεκαοχτώ πίστες του, μήκους είκοσι δύο χιλιομέτρων, διακλαδώνονται μέσα στο τοπίο, προσφέροντας στους επισκέπτες μοναδικές χιονοδρομικές εμπειρίες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η Βασιλίτσα διεκδικεί επάξια τον τίτλο του μεγαλύτερου χιονοδρομικού κέντρου στην Ελλάδα.

Εμπόριο- Καϊμακτσαλάν

 

Με βάση το Εμπόριο ξεκινάμε και πάμε προς το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν. Με υψόμετρο 2300μ και κορυφή στα 2.524μ, το Καϊμακτσαλάν αποτελεί το ψηλότερο χιονοδρομικό της Ελλάδας στα όρια του νομού Φλώρινας, γι’ αυτό άλλωστε ονομάζεται και χιονοδρομικό των Βαλκανίων. Φτάνοντας στο χιονοδρομικό κέντρο εντυπωσιάζουν οι απέραντες ολόλευκες φυσικές πίστες και ο ανοικτός ορίζοντας. Υπάρχουν συνολικά 16 σηματοδοτημένες πίστες, συνολικού μήκους 13 χιλιομέτρων, ενώ σας δίνεται η δυνατότητα για πολλές επιλογές (σκι, snow kite, parapente, snowboard, snowmobile, δασικές και περιηγητικές διαδρομές). Οι σκιέρ που προτιμούν διαδρομές περιπέτειας, μπορούν να επιλέξουν διαδρομές από την κορυφή του Καϊμακτσαλάν, στα σύνορα με τη FYROM. Στην κορυφή, που βρίσκεται σε μη ελληνικό έδαφος, υπάρχει κι ένα ξωκκλήσι, μια διαδρομή που δίνει την απόλυτη αίσθηση ελευθερίας.

Εμπόριο- Σέλι

 

Με βάση το Εμπόριο ξεκινάμε και πάμε προς το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου, στο όρος Βέρμιο. Πρόκειται για το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας που βρίσκεται σε υψόμετρο 1530μ και έχει απεριόριστη θέα σε ολόκληρη την κεντρική Μακεδονία. Διαθέτει 17 πίστες συνολικού μήκους 14 χιλιομέτρων, πίστες καταβάσεων με διάφορα επίπεδα δυσκολίας ώστε να ικανοποιηθεί ο κάθε χιονοδρόμος, ενώ υπάρχουν αρκετές και πολύ ενδιαφέρουσες διαδρομές για σκι- snowboard και εκτός πίστας. Το μόνο σίγουρο είναι πως εδώ θα βιώσετε μια μοναδική εμπειρία απόδρασης…

Εμπόριο- 3/5 Πηγάδια

 

Με βάση το Εμπόριο ξεκινάμε και πάμε προς το χιονοδρομικό κέντρο 3/5 Πηγάδια όπου και αυτό βρίσκεται στο όρος Βέρμιο. Καταλαμβάνει μία έκταση η οποία ξεκινά σε υψόμετρο 1430 μέτρων και φτάνει στο υψόμετρο των 2005 μέτρων. Πρόκειται για ένα σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο με πίστες για κάθε βαθμό δυσκολίας, που παράλληλα προσφέρει στους επισκέπτες πλήθος δραστηριοτήτων: ορειβασία, πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς. Μάλιστα, διαθέτει το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα σύστημα τεχνητής χιόνωσης, εξασφαλίζοντας έτσι άριστη ποιότητα χιονιού σε όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου για την απόλυτη αίσθηση ελευθερίας.