Στο Εμπόριο θα περάσετε αξέχαστες διακοπές οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, καθώς στην περιοχή λαμβάνει χώρα ένας σημαντικός αριθμός τοπικών εθίμων και εκδηλώσεων. Στοιχεία που επέζησαν στο χρόνο και αντιστέκονται με πείσμα στους καιρούς, ξυπνούν παιδικές μνήμες και μεταφέρονται στην επόμενη γενιά, καθώς μαρτυρούν τις βαθύτερες ανησυχίες των ανθρώπων δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα.

 

Παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς

Στον παραδοσιακό εορτασμό της νέας χρονιάς στο Εμπόριο, η Τοπική Κοινότητα του δήμου Εορδαίας, τιμά το πατροπαράδοτο έθιμο «Κοκόνες και Γκέκηδες». Πρόκειται για ένα έθιμο μεταμφιεσμένων νέων του χωριού οι οποίοι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς γυρίζουν σε όλα τα σπίτια του Εμπορίου τραγουδώντας τα κάλαντα με τη συνοδεία ζουρνάδων και γκάιντας καταλήγοντας τα μεσάνυχτα στην πλατεία του χωριού για μεγάλο γλέντι. Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γκέγκηδες και οι κοκόνες (οι μεταμφιεσμένες κοπέλες του χωριού) και τα άρματα μεταμφιεσμένων, μετά την παρέλαση στήνουν στην πλατεία του χωριού τρικούβερτο γλέντι πάντα με γκάιντα και ζουρνάδες.

Θεοφάνια

Τα Θεοφάνια γιορτάζονται με μεγαλοπρέπεια στο ποτάμι. Όλοι οι κάτοικοι μετά τον εκκλησιασμό, παίρνουν θέση στις όχθες του ποταμού (που βρίσκεται πολύ κοντά στην εκκλησία), για να παρακολουθήσουν τον αγιασμό τον υδάτων. Πολλοί νέοι πέφτουν στα παγωμένα νερά του Τσιρόγκα και προσπαθούν να βρουν τον Σταυρό που ο παπάς ρίχνει στο νερό από πολύ ψηλά. Μεγάλη τιμή και ευλογία είναι για αυτόν που πιάνει τον Σταυρό, ο οποίος γυρίζει το χωριό με τον παπά για να ραντίσουν με αγιασμό όλα τα σπίτια του χωριού.

Απόκριες

Το βράδυ των Αποκριών σε κάθε γειτονιά του χωριού, ανάβονται φωτιές με κέθαρα (κέδρα). Από το προηγούμενο βράδυ, κάθε γειτονιά, ξενυχτάει φυλάσσοντας τα κέθαρα χορεύοντας και τραγουδώντας, πίνοντας και τρώγοντας. Ο κόσμος συμμετέχει χορεύοντας γύρω από την φωτιά, τραγουδώντας τα παραδοσιακά αθυρόστομα αποκριάτικα τραγούδια. Μάλιστα, πολλές γειτονιές ανταγωνίζονται ποια θα κάνει τη μεγαλύτερη φωτιά, ενώ καθώς η νύχτα προχωράει όλος ο κόσμος από τα γύρω χωριά παίρνει τις φωτιές του και καταλήγει στην μεγάλη κεντρική πλατεία του Εμπορίου για ξέφρενο γλέντι μέχρι το πρωί.

Το Πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης

Ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου στις 21 Μαΐου, στήνεται μεγάλος χορός πολύ κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου στην κορυφή του λόφου όπου μετά τον εκκλησιασμό πιάνονται όλοι στο χορό. Το μεσημέρι, κάθε σπιτικό συνήθως φτιάχνει κατσικάκι στο φούρνο και παραδοσιακό μπακλαβά προκειμένου να φιλέψει τους ξένους προσκυνητές. Το απόγευμα το γλέντι συνεχίζεται στην πλατεία του χωριού με χορό και μουσική από την τοπική ορχήστρα, μέχρι το βράδυ.

Γιορτή των κερασιών

Κάθε καλοκαίρι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, διοργανώνεται χορός με παραδοσιακή μουσική στην κεντρική πλατεία του χωριού. Μάλιστα, στους επισκέπτες μοιράζονται κεράσια από την τοπική παραγωγή.

Λαογραφικό Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής και χορού

Διοργανώνεται με επιτυχία κάθε καλοκαίρι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εμπορίου, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, με την συμμετοχή παραδοσιακών συγκροτημάτων από όλο τον ελλαδικό χώρο.

«Το Δάσος Αλλιώς»

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά το μουσικό και κατασκηνωτικό φεστιβάλ «Το Δάσος Αλλιώς» διοργανώνεται στο Καστανόδασος Εμπορίου από την Εθελοντική Ομάδα Νέων Εμπορίου και αποτελεί τη μεγαλύτερη διοργάνωση του νομού. Το φεστιβάλ συνήθως γίνεται γύρω στα μέσα Ιουλίου κάθε χρόνο και διαρκεί 3-4 ημέρες. Περιλαμβάνει συνήθως μια παραδοσιακή βραδιά, δυο μεγάλες συναυλίες και τριήμερη δωρεάν κατασκήνωση. Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής ξεσηκώνουν τον κόσμο, ενώ υπάρχουν επίσης support συγκροτήματα και πάρτι νεολαίας με djs αμέσως μετά τη λήξη των συναυλιών.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Εμπορίου έχουν πλέον καθιερωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και σκοπός είναι να γίνουν γνωστές και πέρα από τα όρια του νομού Κοζάνης. Ο χώρος όπου γίνονται αυτές οι εκδηλώσεις το διάσημο Καστανόδασος. Οι εκδηλώσεις αυτές συνήθως γίνονται στις αρχές ή στα μέσα του Αυγούστου και διαρκούν μία εβδομάδα. Διοργανώνονται βραδιές με παραδοσιακή μουσική, με θέατρο, με μουσική τζαζ, ροκ, αλλά και με αρκετά ακόμα είδη μουσικής.

Της Παναγίας

Τα απόγευμα της παραμονής του Δεκαπενταύγουστου γίνεται ο Εσπερινός και στολίζεται η εικόνα της Παναγίας στο εκκλησάκι, με λουλούδια που πολλές φορές φέρνουν από τους κήπους των σπιτιών τους οι γυναίκες. Την επομένη το πρωί μετά τη λειτουργία, στην αυλή της εκκλησίας μοιράζονται εδέσματα στον κόσμο που εκκλησιάσθηκε και στήνεται χορός ως αργά το απόγευμα, όπου πολλές φορές το γλέντι μεταφέρεται στην πλατεία του χωριού.

Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής

Τις παραμονές της ονομαστικής εορτής του Αγίου Μηνά, πολιούχου του χωριού, συγκεκριμένα στις 10 Νοεμβρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εμπορίου, διοργανώνει συναυλία βυζαντινής μουσικής με την συμμετοχή των πιο ονομαστών χορωδιών βυζαντινής μουσικής στην Ελλάδα, δημιουργώντας την ημέρα εκείνη μια επιβλητική ατμόσφαιρα που πλανάται σε όλο το χωριό.

Του Αγίου Μηνά (πολιούχου του χωριού)

Πολιούχος της ζωής των Εμποριωτών είναι ο Άγιος Μηνάς. Ανήμερα της γιορτής του στις 11 Νοεμβρίου, γίνεται εκκλησιασμός με πανηγυρικό χαρακτήρα αφού προηγηθεί Μέγας Εσπερινός, όπου συρρέει πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά αλλά και ξένοι προσκυνητές.

Γιορτή κάστανου

 

Άφθονα κάστανα, γλυκά του κουταλιού, χορός και διασκέδαση σας περιμένουν αν βρεθείτε στην «γιορτή κάστανου» που διοργανώνει κάθε χρόνο τον Οκτώβριο ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Εμπορίου «Ο Άγιος Μηνάς» και η Εθελοντική Ομάδα Νέων Εμπορίου με την στήριξη της τοπικής κοινότητας Εμπορίου του Δήμου Εορδαίας. Στόχος της κίνησης αυτής είναι η προβολή του προϊόντος του τοπικού κάστανου και η ανάδειξή του. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία Εμπορίου και εξελίσσεται σε ένα μεγάλο λαϊκό πανηγύρι με χορό και τραγούδια της τοπικής παράδοσης, ενώ μοιράζονται απλόχερα εδέσματα στους επισκέπτες.